Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Polis Bunu Yaparsa Asla Sinirlenmeyin

Emniyet teşkilatı hayatımızın her alanında her an ihtiyaç duyabileceğimiz güzide bir teşkilattır. 1845 yılında kurulan bu teşkilat o günden bu yana vatandaşların huzurlu bir ortamda yaşamını sürdürmesi için büyük çaba sarf etmektedir, ancak bazı durumlarda bizler yapılan uygulamalara sinirlenebiliyoruz ama bunu asla yapmamalıyız. Bunlar neler mi? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Emniyet teşkilatı hayatımızın her

1845 yılında kurulmuş ve koskoca bir mazisi olan teşkilat Emniyet Genel Müdürlüğü, her zaman zor zamanlarımızda ilk yardımımıza koşan bu teşkilatın vermiş olduğu şehitlere Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diler, yıllarca bu memlekette görev yaparak emekli olmuş teşkilat mensuplarına da aileleri ile birlikte sağlıklı, huzurlu bir yaşam sürdürmelerini dileyerek yazımıza başlamak istiyorum.

Bizler bazen sokakta gezerken bazen bir Kafe’de otururken bazen de trafikte özel aracımız ile seyrederken polisin uygulamaları ile karşılaşırız ve rahatımız bozulacak diye sinirlendiğimiz zamanlar olmuştur.

Yaptığımız en büyük hata burada sinirlenmemizdir. Polisimizin yaptığı bu tür asayiş uygulamaları şüphesiz bizlerin huzur içinde yaşamımızı idame ettirmemiz içindir.

Örnek verecek olursak; Motosikletiniz ile yolda gidiyorsunuz ve polis sizi durdurdu normal olarak belgelerinizi istedi. Siz kendinizin hiç bir eksiğiniz olmadığını çok iyi biliyorsunuz ama polis bunu bilemez. Evraklarınızı verirken polise asla tavırlı davranmayın, sinirli bakmayın gayet yardımcı olmaya çalışın ki sizin ona göstereceğiniz saygı aynaya çarpıp size geri dönsün. Aksi taktirde teröristler sokakta geziyor beni mi buldunuz koskoca şehirde! şeklinde bir hitap kullanmanız öncelikle sizin zararınıza olacaktır. Nasıl etki gösterirseniz o şekilde tepki alacağınızı asla unutmayın.

Polis zevk için sokakta kimseyi durdurup aramaz, kimlik sormaz. Mutlaka merkezden belirli saatler arası uygulama yapılması yönünde emir gelmiştir ve o an onu uyguluyorlardır, veya büyük bir şüpheli durum fark ettiğinde sorgulama ve arama yapar. Polisin de insan olduğunu unutmayın, hiç bir polis zevk için kimseyi yolda durdurmaz inanın mutlaka bir sebebi vardır ve sizin bu uygulama için teşekkür etmeniz gerekir. Neden mi?

Sizin motosikletiniz var diyelim ve 1 hafta önce çalındı, polis zaman zaman sokaklarda motosiklet sürücülerini durdurup gerekli evrakları sorar ki motor sahibi kim kullanan kişi mi emin olmak ister, ehliyeti var mı bilmek ister. Motosiklet çalıntı ise buyurun işte belki de sizin çalınan motorunuz bulundu diyebilir miyiz tabii ki diyebiliriz. Bu sadece bir örnek sizin başınıza gelmeyebilir ama bir yakınınızın başına gelebilir, o yüzden empati yaparak bu tür uygulamalara yanaşırsak toplum olarak polisimize yardımcı olursak daha rahat ve huzurlu bir ortam için bizlerde destek vermiş oluruz.

Aynı şekilde aracınız ile seyir halinde iken de bu durum ile karşılaşabilirsiniz. Sakin ve saygılı tavırla onlara yardımcı olmak vatandaş olarak hepimizin görevidir. Onlarda size daha çok yardımcı olacaktır emin olun.

Haber merkezimize bir çok arkadaştan mail geldiğinden dolayı böyle bir yazıyı kaleme almak gerektiğini düşündük, bir çok insan polislerin arka yüzünü göremez bilmesine imkan yoktur. Onların da insan olduğunu arada sırada hata yapabilecekleri gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Onlarında aileleri bir eşi, çocuğu, çocukları olanlar var, onlarında bir çok sorunları olabilir, belki borcu var, kafası ona takılmıştır. Psikolojisi o an için iyi değildir ama dışarıya yansıtmamak için elinden geleni yapıyor olabilir ama her şey bir kıvılcıma bakıyordur sizde o an kıvılcıma çakmak çakarsanız işte o zaman şartlar daha çok değişecektir buna emin olun. Ama siz ne kadar saygılı davranırsanız o kadarının daha fazlasını karşılık olarak alacaksınız. O an bir çok sorunu kafasında canlandıran polisimiz sizin o saygılı davranışınız karşısında inanın bütün sorunlarını unutacak ve size daha bir sıcak davranacaktır.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir motosiklet hırsızının motosiklet çalarken ki kamera görüntülerini izledim, inanır mısınız hırsız o kadar profesyonel ki sanırsın kendi motorunu alıp binip gidiyor. İşte Polisimiz bunları tespit etmek yakalamak için sokakta gördüğü herhangi bir motor sürücüsünü durdurabilir bu sizde olabilirsiniz tamam siz hırsız değilsiniz ama polis en azından başka birisinin çalınmış olan motorunu bulmak için çaba sarf ediyor. Yoksa gider bir cadde üzerinde aracının içinde bekler ve mesaisi bittiğinde gider evine yatar. Burada ne anlatmak istediğimizi umarım anlamışsınızdır.

Sonuç olarak; bizler polislerimize ne kadar saygılı davranırsak ne kadar çok yardımcı olursak bu bizlere daha kaliteli bir hizmet olarak geri dönecektir. Toplum olarak bu bilinci çevremizdeki herkese anlatmamız büyük önem arz etmektedir. Polislerimiz asla bir robot değildir, onlarında yatmaya, uyumaya, yemek yemeye, dinlenmeye ailesi ile vakit geçirmeye hakkı vardır. Onlar bizim evladımız, kardeşimiz, abimiz, ablamız bunu asla unutmayalım.

Polise Hakaret/Küfür etmenin cezası nedir?

Polise küfür etmenin cezası, suçun basit halinin cezası olan 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Ancak suçun kamu görevlisine görevinden dolayı işlenmesi durumunda, alt sınır 1 yıldan az olamamaktadır. Bu nedenle polise küfür etmenin cezası, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Polise Saldırmanın Cezası Ne Kadardır?

Görevi yaptırmamak için direnme suçu, TCK m.265’de düzenlenmiştir. TCK 265: “Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”