İşte tadına doyum olmayan Gaziantep’in o meşhur yemeği Beyran Tarifi.
Malzemeler:
- 1 kg kuzu eti (kemikli)
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 4 diş sarımsak
- 10 su bardağı su
- Tuz
- Limon
- Maydanoz
- Kuru kırmızı biber
Hazırlanışı:
- Kuzu etini düdüklü tencereye alın ve üzerine su ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayana kadar haşlayın. (Yaklaşık 1-1,5 saat)
- Haşlanan etleri kemiklerinden ayırın ve küçük parçalara ayırın.
- Ayrı bir tencerede pirinci yıkayıp suyla ıslatın.
- Tuz ekleyip pirinci yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan pirincin suyuna tereyağı, salça, pul biber, karabiber ve sarımsakları ekleyip kavurun.
- Kavurduğunuz sebzeleri ve suyu, et suyuna ilave edin.
- Etleri de çorbaya ekleyip karıştırın.
- Çorbayı kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
- Tuzunuzu ayarlayın ve limon ile servis edin.

Püf Noktaları:
- Beyran çorbası için kuzu incik veya kol eti kullanabilirsiniz.
- Çorbanın lezzetini artırmak için kemikli et kullanmanızı tavsiye ederim.
- Pirinçleri haşlarken çok fazla su kullanmamaya dikkat edin. Pirinçler tane tane kalmalıdır.
- Salçayı kavururken çok fazla yakmamaya özen gösterin.
- Çorbanızı servis ederken limon, maydanoz ve kuru kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Not: Bu tarif 4 kişiliktir. Kişi sayısına göre malzemeleri ayarlayabilirsiniz.
Ek Bilgiler:
- Beyran çorbası, genellikle kahvaltıda ekmek ve tereyağı ile birlikte tüketilir.
- Gaziantep’te beyran çorbası genellikle sabahın erken saatlerinde pişirilir ve sıcak servis edilir.
- Beyran çorbası, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin bir çorbadır.
Beyran Gaziantep’te Nerelere Yenir?
Beyoğlu Paça Beyran
Kelebek Paça Beyran
Sakıp Usta Paça/Beyran